Informujemy, że w piątek 1 marca biuro dowodów osobistych w Urzędzie Miasta Skarżyska-Kamiennej – podobnie jak biura w całym kraju – czynne będzie do godziny 11.30. Jest to związane z koniecznością wgrania nowego oprogramowania do obsługi e-dowodów. Przypominamy, że przyjmowanie wniosków o dowody z warstwą elektroniczną rozpocznie się w poniedziałek, 4 marca.
Jak poinformował minister cyfryzacji, 1 marca rozpocznie się proces ostatnich przygotowań do wdrożenia e-dowodów. Z uwagi na konieczność wgrania nowego oprogramowania, w piątek 1 marca od godz. 12.00 nastąpi przerwa techniczna. Oznacza to, że tego dnia wnioski o dowód będą przyjmowane w urzędach na terenie całego kraju tylko do godz. 11.30. Po godz. 11.30 biura dowodów osobistych – również to w skarżyskim Urzędzie Miasta – nie będą mogły obsługiwać interesantów.
Przypominamy jednocześnie, że na wnioski złożone do godz. 11.30 w dniu 1 marca wydawane będą stare (dotychczasowe) dowody osobiste, zaś od 4 marca ruszy przyjmowanie wniosków o wydanie e-dowodu.
E-dowód to wielofunkcyjny dokument z warstwą elektroniczną, który będzie bezpłatnym i bezpiecznym narzędziem do komunikacji obywatela z administracją, służbą zdrowia i podmiotami komercyjnymi. Nowe dowody będą zewnętrznie podobne do obecnych, wewnątrz będzie jednak znajdował się chip, w którego pamięci znajdą się m.in. dane identyfikacyjne umieszczone w warstwie graficznej, w tym zdjęcie biometryczne.
Przypominamy także, że dotychczasowe dokumenty zachowują ważność. Będą one zastępowane przez e-dowody do 2029 roku - w miarę ich naturalnego procesu wymiany (np. z powodu końca ważności dotychczasowego dokumentu lub jego utraty).
Więcej informacji na temat e-dowodów znaleźć można na stronie MSWiA - TUTAJ. Informacji udzielają także pracownicy Referatu Spraw Obywatelskim w Urzędzie Miasta (tel. 41 25 20 165).
Materiały Video
Przeciwdziałanie wykluczeniu cyfrowemu.
Upowszechnienie dostępu do internetu.
>
Informacje o plikach cookie
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...